Domowe masło ziołowe


Domowe masełko o śmietankowym smaku, takie pamiętamy z dzieciństwa. Z gorącym chrupiącym chlebem, marzenie... Przygotowanie domowego masła zajmuje dosłownie chwilę, a mamy pewność, że nie ma w nim nic sztucznego, konserwującego i pieron wie co jeszcze. Gdy się pokusimy jeszcze o zrobienie domowego pieczywa jesteśmy w raju.


SKŁADNIKI:

  • śmietana 36% - 1 litr
  • szczypiorek - łyżka
  • pietruszka - łyżka
  • koperek - łyżka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
WYKONANIE:

Śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia i zaczynamy ubijać na najwyższych  obrotach. Nie ukrywam że najlepszy do tego celu będzie mikser planetarny, bo w zasadzie zrobi wszystko za nas. Jeśli takiego nie posiadamy, nie ma problemu zwykły mikser też jest ok. Ubijamy śmietanę ok 10 minut, najpierw podwoi swoją objętość i zrobi się puszysta jak krem do tortów,




potem będzie się warzyła i powstaną grudki, które po chwili zaczną łączyć się w całość.


Teraz oddzielamy masło od maślanki przelewając wszystko przez sito lub gazę.




Kolejnym krokiem jest wypłukanie maślanki z masła, dzięki czemu masło  będzie miało zwartą strukturę nie będzie się tak szybko psuło.
Do miski wlewamy zimną wodę, wkładamy masło i ugniatamy palcami lub łyżką by pozbyć się nadmiaru maślanki ze środka. Zmieniamy wodę dotąd aż będzie czysta.



Wypłukane masło wyjmujemy z wody i łączymy z posiekanymi drobno ziołami i solą.



Lub zostawiamy zwykłe masełko bez dodatków.



Powstałą maślankę możemy wykorzystać np do upieczenia pieczywa. 

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Patatas bravas

Karkówka zapiekana w sosie kebabowym

BAZLAMA