Bułki razowe na maślance
Razowe bułeczki na maślance. Idealne na śniadanie z domowym masełkiem ziołowym lub na słodko z dżemem czy powidłami, z czym chcecie. W każdej wersji smakują wybornie.
SKŁADNIKI: ok 8 sztuk
- mąka pszenna razowa - 3 szklanki
- sól - łyżeczka
- drożdże instant - 10 g
- maślanka - 200 ml
- ciepła woda - 100 ml
- olej roślinny - 3 łyżki
- sezam - do obtoczenia
WYKONANIE:
Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce i zagniatać ciasto ok 10 - 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i uformować z niego długi wałek, poprzecinać tak by powstały trójkątne bułeczki.
Komentarze
Publikowanie komentarza