Bułki razowe na maślance


Razowe bułeczki na maślance. Idealne na śniadanie z domowym masełkiem ziołowym lub na słodko z dżemem czy powidłami, z czym chcecie. W każdej wersji smakują wybornie.


SKŁADNIKI: ok 8 sztuk
  • mąka pszenna razowa - 3 szklanki
  • sól - łyżeczka
  • drożdże instant - 10 g
  • maślanka - 200 ml 
  •  ciepła woda - 100 ml
  • olej roślinny - 3 łyżki
  • sezam - do obtoczenia
WYKONANIE:

Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce i zagniatać ciasto ok 10 - 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce  na  ok 1 godzinę do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i uformować z niego długi wałek, poprzecinać tak by powstały trójkątne bułeczki.
Bułeczki zanurzyć w misce z wodą po czym obtoczyć w sezamie.






Zostawić do wyrośnięcia na ok 30 min. Piec w 200°C przez ok 20 minut.




Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Patatas bravas

Karkówka zapiekana w sosie kebabowym

BAZLAMA