Spring rolls



Spring rolls - Sajgonki to małe krokieciki pochodzące z Azji. Można je przygotować na wiele sposobów, z farszem mięsnym, warzywnym bądź mieszanym. Smażone, pieczone, na parze lub na surowo. Podawane z sosem sojowym, ostro słodkim, orzechowym. Możliwości jest naprawdę wiele.


SKŁADNIKI:
  • papier do sajgonek * - 8-10 arkuszy, lub papier ryżowy
  • świeża kapusta - 150 g 
  • marchewka - 1 sztuka
  • szczypior - ok 25 g 
  • czosnek - 2 ząbki 
  • kawałek imbiru
  • grzyby shitake - 4-5 sztuk
  • mięso mielone - 150 g 
  • makaron ryżowy - 50 g 
  • sos sojowy - łyżka 
  • cukier - łyżeczka
  • biały pieprz
  • jajko do sklejenia papieru 
  • olej do smażenia
WYKONANIE:

Makarony ryżowy namoczyć w zimnej wodzie przez ok 30 minut.

Czosnek i imbir posiekać. Kapustę, szczypiorek i marchewkę pokroić drobno, grzyby w plasterki.



Na patelnię dodać odrobinę oleju i podsmażyć czosnek i imbir, dodać grzyby shitake i smażyć przez minutę dodać szczypior i mielone mięso. Do podsmażonego mięsa dodać marchewkę i kapustę, makaron ryżowy i wlać sos sojowy. Dodać cukier i biały pieprz. Po podsmażeniu wystudzić.



Zimny farsz nakładamy na papier do sajgonek i zawijamy jak gołąbki, końce sklejamy roztrzepanym jajkiem.
Jeśli nie mamy specjalnego papieru do spring rolls możemy użyć papieru ryżowego, wtedy każdy płat musimy zanurzyć na chwile w gorącej wodzie aby stał się elastyczny.


Na zdjęciach spring rolls w papierze ryżowym i papierze z mąki 



Zawinięte rollsy smażymy na głębokim oleju, na złoto.
* Ja osobiście polecam papier do spring rollsów, lepiej się smaży i jest bardziej chrupiący. 
Papier ryżowy podczas smażenia zaczyna się kleić a po usmażeniu czasem jest gumowy.





Smacznego!












Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Patatas bravas

Karkówka zapiekana w sosie kebabowym

BAZLAMA