Tort Szwarcwaldzki


Tort Szwarcwaldzki, przepyszny tort znany na całym świecie.
Wyśmienite połączenie kakaowego biszkoptu z bitą śmietaną, wiśniami i alkoholem. 
Nie ukrywam że zrobienie tego tortu było nie lada wyzwaniem przy tych upałach. Śmietana nie bardzo chciała ze mną współpracować, ostatecznie jednak to ja wygrałam ;)


SKŁADNIKI :

Na jeden biszkopt   
  • jajka - 4 
  • mąka 3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana - łyżka
  • kakao 2 łyżki
  • cukier - 1/2 szklanki
  • roztopione masło - 2 łyżki
  • szczypta soli
* Pieczemy dwa biszkopty

Masa śmietanowa
  • śmietana 36% - 750 ml
  • biała czekolada - 200 g
  • żelatyna - 6 łyżeczek
Masa wiśniowa
  • wiśnie z kompotu - 500 g 
  • kompot - 150 ml 
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • cukier - łyżka
  • likier wiśniowy - 50 ml

Dodatkowo:

Do dekoracji
  • kakao 
  • świeże wiśnie
  • gorzka czekolada
Do nasączenia 
  • kompot - 500 ml
  • likier lub wódka - 50 ml

WYKONANIE:

Biszkopt


Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, dodając po łyżce cukru. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku nadal ubijając.



Do masy jajecznej wlewamy roztopione masło


Następnie partiami wsypujemy wymieszane mąki i kakao. Mieszamy delikatnie łyżką.


Gotową masę wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy ok 35 min w 170°C.

(Pieczemy dwa biszkopty)

Zimne biszkopty przecinamy na pół tak by powstały nam w sumie 4 blaty.

Masa wiśniowa

Z 150 ml kompotu odlewamy 50 ml i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Resztą kompotu zalewamy wiśnie, dodajemy likier, cukier i gotujemy. Do gotujących się wiśni wlewamy rozmieszaną mąkę ziemniaczaną i gotujemy jeszcze chwileczkę.
Odstawiamy do wystudzenia.


Masa śmietanowa

Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę oraz rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę.


Biszkopt nasączyć kompotem i wykładamy część śmietany.




Następnie 1/3 masy wiśniowej

Przykryć następnym blatem i powtórzyć wszystkie czynności. Górę i boki tortu wysmarować śmietaną i udekorować wyciskając za pomocą rękawa cukierniczego rozetki ze śmietany. Na środek zetrzeć gorzkiej czekolady i całość posypać kakao 


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Patatas bravas

Karkówka zapiekana w sosie kebabowym

BAZLAMA