Gazpacho andaluz


Gdy kolejny dzień upał daje nam się we znaki, a gotowanie to prawdziwe wyzwanie, na ratunek przychodzi gazpacho - hiszpański chłodnik z pomidorów. Podstawą są dobrej jakości pomidory, czosnek, chleb i oliwa. Jest wiele wariantów gazpacho dziś wybrałam andaluzyjskie.

SKŁADNIKI:
  • pomidory - 1 kg
  • ogórek -  jedna sztuka
  • cebula  - 1/2 
  • czosnek - 2 ząbki
  • zielona papryka włoska - jedna sztuka
  • ocet winny - 4 łyżki
  • oliwa z oliwek - 6 łyżek
  • sól - łyżeczka
  • chleb - 2 kromki chleba
  • woda do namoczenia chleba  

WYKONANIE:

Pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórkę, ogórka obrać ze skóry, z papryki usunąć gniazda nasienne.
Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki, chleb namoczyć w zimnej wodzie.
Do warzyw dodać namoczony chleb, sól i ocet winny i zmiksować w blenderze.



Na koniec dodać oliwę i jeszcze chwilkę miksować.
Podawać mocno schłodzone. Jeśli lubimy sobie pochrupać do chłodnika możemy dodać jeszcze pokrojone w kostkę warzywa.

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Patatas bravas

Karkówka zapiekana w sosie kebabowym

BAZLAMA