Chleb z porem i chorizo


Po kwiatowych chlebach, coś dla męskich kubków smakowych. Chleb z porem i pikantnym chorizo. Szybki drożdżowy chlebek o wytrawnym smaku, zachwyci niejednego.

SKŁADNIKI :
  • chorizo - 150 g
  • por - biała część
  • szczypta soli 
  • oliwa z oliwek
  • mąka - 520 g
  • woda - 350 ml
  • drożdże instant - 5 g
  • sól - 5 g
  • oliwa z oliwek - łyżka
WYKONANIE :

Białą część pora kroimy w krążki i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek ok 5 minut.


Dodajemy pokrojone w kostkę chorizo i smażymy kolejne 5 minut, zostawiamy do ostygnięcia.


Do miski wsypujemy 520 g mąki, dodajemy drożdże, sól i 350 ml ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto ok 10 minut. Pod koniec wyrabiania dolewamy łyżkę oliwy. 
Pozostawiamy przykryte ściereczką na ok godzinę.

Do wyrośniętego ciasta dodajemy odsączone z tłuszczu chorizo i pora.


Jeszcze raz zagniatamy ciasto aż do połączenia składników.

Formujemy podłużny kształt i układamy w jednej dużej keksówce, bądź dwóch małych 20 cm. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na godzinę.



Pieczemy w 200°C przez ok 35 minut 



Smacznego!

Domowa Piekarnia

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Patatas bravas

Karkówka zapiekana w sosie kebabowym

BAZLAMA