Chleb z porem i chorizo
Po kwiatowych chlebach, coś dla męskich kubków smakowych. Chleb z porem i pikantnym chorizo. Szybki drożdżowy chlebek o wytrawnym smaku, zachwyci niejednego.
SKŁADNIKI :
- chorizo - 150 g
- por - biała część
- szczypta soli
- oliwa z oliwek
- mąka - 520 g
- woda - 350 ml
- drożdże instant - 5 g
- sól - 5 g
- oliwa z oliwek - łyżka
WYKONANIE :
Białą część pora kroimy w krążki i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek ok 5 minut.
Dodajemy pokrojone w kostkę chorizo i smażymy kolejne 5 minut, zostawiamy do ostygnięcia.
Do miski wsypujemy 520 g mąki, dodajemy drożdże, sól i 350 ml ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto ok 10 minut. Pod koniec wyrabiania dolewamy łyżkę oliwy.
Pozostawiamy przykryte ściereczką na ok godzinę.
Do wyrośniętego ciasta dodajemy odsączone z tłuszczu chorizo i pora.
Formujemy podłużny kształt i układamy w jednej dużej keksówce, bądź dwóch małych 20 cm. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na godzinę.
Pieczemy w 200°C przez ok 35 minut
Smacznego!

Komentarze
Publikowanie komentarza