Roladki indycze z porem i pieczarkami
Rolady indycze nadziewane smażonym na maśle porem i pieczarkami.
SŁADNIKI:
- polędwiczki indycze - 4 sztuki
- pieczarki - 300 g
- por - jasna część
- boczek wędzony - ok 16 plastrów
- musztarda
- sól, pieprz
- masło
WYKONANIE:
Pora umyć i pokroić w cienkie pół plasterki, pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Podsmażyć na maśle do momentu aż por zmięknie, a z pieczarek odparuje woda.
Polędwiczki naciąć przez środek i rozbić tłuczkiem. Posolić i popieprzyć z obu stron, z jednej strony posmarować musztardą.
Na mięso wykładamy przestudzony farsz i ściśle zawijamy. Powstałą roladę zawijamy w plastry boczku i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Pieczemy pod przykryciem ok 40 min pod koniec pieczenia odkrywamy aby się zrumieniły.
W naczyniu powstanie dość dużo bulionu, możemy go zlać do garnka, dodać 2 łyżki jogurtu greckiego, lub śmietany i delikatnie zagęścić mąką. Będzie to idealny sos do polania polędwiczek.
Możemy serwować z ziemniakami, ryżem czy makaronem.
U mnie z ziemniakiem w mundurku, masełkiem koperkowym i sosem paprykowym
Smacznego!
Komentarze
Publikowanie komentarza