Roladki indycze z porem i pieczarkami


Rolady indycze nadziewane smażonym na maśle porem i pieczarkami.

SŁADNIKI:
  • polędwiczki indycze - 4 sztuki
  • pieczarki - 300 g
  • por - jasna część 
  • boczek wędzony - ok 16 plastrów
  • musztarda
  • sól, pieprz
  • masło
WYKONANIE:

Pora umyć i pokroić w cienkie pół plasterki, pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.



Podsmażyć na maśle do momentu aż por zmięknie, a z pieczarek odparuje woda.
Polędwiczki naciąć przez środek i rozbić tłuczkiem. Posolić i popieprzyć z obu stron, z jednej strony posmarować musztardą.





Na mięso wykładamy przestudzony farsz i ściśle zawijamy. Powstałą roladę zawijamy w plastry boczku i układamy w naczyniu żaroodpornym.






Pieczemy pod przykryciem ok 40 min pod koniec pieczenia odkrywamy aby się zrumieniły.
W naczyniu powstanie dość dużo bulionu, możemy go zlać do garnka, dodać 2 łyżki jogurtu greckiego, lub śmietany i delikatnie zagęścić mąką. Będzie to idealny sos do polania polędwiczek.

Możemy serwować z ziemniakami, ryżem czy makaronem.

U mnie z ziemniakiem w mundurku, masełkiem koperkowym i sosem paprykowym


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Patatas bravas

Karkówka zapiekana w sosie kebabowym

BAZLAMA