Rogale z makiem


Duże rogale śniadaniowe, takie pamiętam z dzieciństwa, kupowane w sklepie "Społem". Najwspanialsze śniadanie... chrupiący rogal posmarowany masełkiem do tego biały ser, dżem i gorące kakao, albo sałata szynka i pomidor. 
Dzień od razu staje się piękniejszy ;)

SKŁADNIK:
  • mąka pszenna - 1 kg
  • ciepła woda - 300 ml 
  • ciepłe mleko - 300 ml
  • sól - 2 łyżeczki
  • drożdże instant - 15 g 
  • olej - 2 łyżki
WYKONANIE :

Wszystkie składniki zagniatamy razem na elastyczne ciasto i ostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 8 części każdą z nich wałkujemy na owalny kształt i zwijamy rogale uważając by końcówka ciasta znalazła się na dole.







Rogale smarujemy mlekiem posypujemy makiem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Pieczemy w temperaturze 200°C przez ok 20 - 30 min.


Smacznego!

Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Patatas bravas

Karkówka zapiekana w sosie kebabowym

BAZLAMA