Rogale z makiem
Duże rogale śniadaniowe, takie pamiętam z dzieciństwa, kupowane w sklepie "Społem". Najwspanialsze śniadanie... chrupiący rogal posmarowany masełkiem do tego biały ser, dżem i gorące kakao, albo sałata szynka i pomidor.
Dzień od razu staje się piękniejszy ;)
SKŁADNIK:
- mąka pszenna - 1 kg
- ciepła woda - 300 ml
- ciepłe mleko - 300 ml
- sól - 2 łyżeczki
- drożdże instant - 15 g
- olej - 2 łyżki
WYKONANIE :
Wszystkie składniki zagniatamy razem na elastyczne ciasto i ostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 8 części każdą z nich wałkujemy na owalny kształt i zwijamy rogale uważając by końcówka ciasta znalazła się na dole.
Rogale smarujemy mlekiem posypujemy makiem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Pieczemy w temperaturze 200°C przez ok 20 - 30 min.
Smacznego!
idealne rogaliki
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo ładnie :)
OdpowiedzUsuńPerfekcja w każdym calu!
OdpowiedzUsuń