Pszenno żytni chleb różany
Był już chleb lawendowy, teraz kolej na różany.
Chrupiąca skórka i miękki, sprężysty środek o zniewalającym zapachu.
Aromat wydobywający się podczas pieczenia przywodzi nam na myśl letni ogród.
SKŁADNIKI:
- aktywny zakwas żytni - 220 g
- mąka pszenna chlebowa - 500 g
- mąka żytnia razowa - 170 - g
- woda w temperaturze pokojowej - 400 ml
- woda różana - 20 ml
- sól - czubata łyżeczka
- suszone płatki róż - garść
WYKONANIE:
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy hakiem, lub zagniatamy ręcznie.
Ważne jest by robić to dość długo ok 15 min. Chleby kochają długie wyrabianie stają się wtedy bardziej elastyczne i dobrze napowietrzone, co gwarantuje nam sprężystość i piękne dziury.
Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godziny. Przez ten czas musimy co 30 minut ciasto odgazować zbierając ciasto łyżką od brzegu miski i składając do środka.
Po 3 godzinach przekładamy ciasto do koszyka do wyrastania chleba, lub do innego naczynia odpowiadającego kształtem formie w której będziemy piekli chleb.
Na dnie układamy papier do pieczenia i lekko posypujemy mąką.
Do piekarnika wkładamy naczynie razem z pokrywą i rozgrzewamy piekarnik. Najlepiej się tu sprawdzi garnek żeliwny, lub brytfanna.
Piekarnik nagrzewamy do 240° C
Gorące naczynie wyjmujemy z piekarnika zdejmujemy pokrywę i łapiąc za brzegi papieru przekładamy ciasto, szybko robimy kilka nacięć żyletką by kontrolować pęknięcie skórki, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy ok 40 - 50 minut, po ok 20 minutach ostrożnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy dalej bez.
Upieczony chleb po postukaniu palcami powinien wydawać pusty odgłos.
Chleb studzimy na kratce.
Ważne jest by robić to dość długo ok 15 min. Chleby kochają długie wyrabianie stają się wtedy bardziej elastyczne i dobrze napowietrzone, co gwarantuje nam sprężystość i piękne dziury.
Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godziny. Przez ten czas musimy co 30 minut ciasto odgazować zbierając ciasto łyżką od brzegu miski i składając do środka.
Po 3 godzinach przekładamy ciasto do koszyka do wyrastania chleba, lub do innego naczynia odpowiadającego kształtem formie w której będziemy piekli chleb.
Na dnie układamy papier do pieczenia i lekko posypujemy mąką.
Do piekarnika wkładamy naczynie razem z pokrywą i rozgrzewamy piekarnik. Najlepiej się tu sprawdzi garnek żeliwny, lub brytfanna.
Piekarnik nagrzewamy do 240° C
Gorące naczynie wyjmujemy z piekarnika zdejmujemy pokrywę i łapiąc za brzegi papieru przekładamy ciasto, szybko robimy kilka nacięć żyletką by kontrolować pęknięcie skórki, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy ok 40 - 50 minut, po ok 20 minutach ostrożnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy dalej bez.
Upieczony chleb po postukaniu palcami powinien wydawać pusty odgłos.
Chleb studzimy na kratce.
Smacznego!

Komentarze
Publikowanie komentarza