Pszenno żytni chleb różany


Był już chleb lawendowy, teraz kolej na różany.
Chrupiąca skórka i miękki, sprężysty środek o zniewalającym zapachu.
Aromat wydobywający się podczas pieczenia przywodzi nam na myśl letni ogród.

SKŁADNIKI:
  • aktywny zakwas żytni - 220 g
  • mąka pszenna chlebowa - 500 g
  • mąka żytnia razowa - 170 - g
  • woda w temperaturze pokojowej - 400 ml
  • woda różana - 20 ml
  • sól - czubata łyżeczka
  • suszone płatki róż - garść
WYKONANIE:

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy hakiem, lub zagniatamy ręcznie.



Ważne jest by robić to dość długo ok 15 min. Chleby kochają długie wyrabianie stają się wtedy bardziej elastyczne i dobrze napowietrzone, co gwarantuje nam sprężystość i piękne dziury.

Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godziny. Przez ten czas musimy co 30 minut ciasto odgazować zbierając ciasto łyżką od brzegu miski i składając do środka.



Po 3 godzinach przekładamy ciasto do koszyka do wyrastania chleba, lub do innego naczynia odpowiadającego kształtem formie w której będziemy piekli chleb.
Na dnie układamy papier do pieczenia i lekko posypujemy mąką.




Do piekarnika wkładamy naczynie razem z pokrywą i rozgrzewamy piekarnik. Najlepiej się tu sprawdzi garnek żeliwny, lub brytfanna.
Piekarnik nagrzewamy do 240° C
Gorące naczynie wyjmujemy z piekarnika zdejmujemy pokrywę i łapiąc za brzegi papieru przekładamy ciasto, szybko robimy kilka nacięć żyletką by kontrolować pęknięcie skórki, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. 
Pieczemy ok 40 - 50 minut, po ok 20 minutach ostrożnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy dalej bez.




Upieczony chleb po postukaniu palcami powinien wydawać pusty odgłos.
Chleb studzimy na kratce.



Smacznego!

Domowa Piekarnia

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Patatas bravas

Karkówka zapiekana w sosie kebabowym

BAZLAMA