Półfrancuskie rogale drożdżowe z szynką
Drożdżowe rogaliki półfrancuskie są idealne na piknik, spotkania rodzinne, a także na śniadanie. Jeśli pozostawimy je bez nadzienia idealnie sprawdzą się zamiast bułki. Z dżemem, serem czy nutellą. Możliwości dają naprawdę wiele.
Są mięciutkie w środku i idealnie chrupiące z zewnątrz, mega maślane, wprost rozpływają się w ustach.
SKŁADNIKI:
- ciepła woda - szklanka
- ciepłe mleko - szklanka
- ojej - 1/2 szklanki
- drożdże instant - 7 g
- mąka - 5,5 - 6 szklanek
- cukier puder - łyżeczka
- sól - łyżeczka
- jajko - 1 sztuka (białko do ciasta, żółtko do posmarowania rogalików)
- masło do smarowania ciasta - ok 150 g
WYKONANIE:
Do miski wlewamy wodę, mleko, olej, białko, dosypujemy drożdże i mieszamy.
Wsypujemy mąkę, zaczynając od 5,5 szklanek następnie dodajemy sól i cukier, wyrabiamy ciasto ok 10 - 15 min.
Jeśli okaże się zbyt rzadkie dosypujemy jeszcze pół szklanki.
Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części.
Każdą z nich wałkujemy cienko i smarujemy masłem układając warstwowo jedno na drugim.
Wszystkie placki sklejamy razem i znów wałkujemy dość cienko na duże koło, które będziemy dzielić na 24 części.
Następnie na każdym układamy szynkę, ser i rogaliki zwijamy od brzegu do środka.
(Zamiast szynki możemy użyć boczku, albo fety). Doskonale sprawdzi się też cienka parówka.
Pozostawiamy jeszcze ok 15 min do wyrośnięcia.
Smarujemy żółtkiem i pieczemy góra - dół w 200°C aż do zrumienienia (nie podaję czasu bo każdy piekarnik piecze trochę inaczej)
Smacznego!
Komentarze
Publikowanie komentarza