Półfrancuskie rogale drożdżowe z szynką


Drożdżowe rogaliki półfrancuskie są idealne na piknik, spotkania rodzinne, a także na śniadanie. Jeśli pozostawimy je bez nadzienia idealnie sprawdzą się zamiast bułki. Z dżemem, serem czy nutellą. Możliwości dają naprawdę wiele.
Są mięciutkie w środku i idealnie chrupiące z zewnątrz, mega maślane, wprost rozpływają się w ustach.

SKŁADNIKI:
  • ciepła woda - szklanka
  • ciepłe mleko - szklanka
  • ojej - 1/2 szklanki
  • drożdże instant - 7 g 
  • mąka - 5,5 - 6 szklanek 
  • cukier puder - łyżeczka 
  • sól - łyżeczka
  • jajko - 1 sztuka (białko do ciasta, żółtko do posmarowania rogalików)
  • masło do smarowania ciasta - ok 150 g
WYKONANIE:

Do miski wlewamy wodę, mleko, olej, białko, dosypujemy drożdże i mieszamy.
 Wsypujemy mąkę, zaczynając od 5,5 szklanek następnie dodajemy sól i cukier, wyrabiamy ciasto ok 10 - 15 min.
 Jeśli okaże się zbyt rzadkie dosypujemy jeszcze pół szklanki.
 Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części.
Każdą z nich wałkujemy cienko i smarujemy masłem układając warstwowo jedno na drugim.



Wszystkie placki sklejamy razem i znów wałkujemy dość cienko na duże koło, które będziemy dzielić na 24 części.


Następnie na każdym układamy szynkę, ser i rogaliki zwijamy od brzegu do środka.
(Zamiast szynki możemy użyć boczku, albo fety). Doskonale sprawdzi się też cienka parówka.


Pozostawiamy jeszcze ok 15 min do wyrośnięcia.


Smarujemy żółtkiem i pieczemy góra - dół  w 200°C aż do zrumienienia (nie podaję czasu bo każdy piekarnik piecze trochę inaczej)




Smacznego!








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Patatas bravas

Karkówka zapiekana w sosie kebabowym

BAZLAMA