Pierogi z kapustą i grzybami
Tradycyjne polskie pierogi z kapustą i grzybami.
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- kapusta kiszona - 500 g
- pieczarki - 250 g
- boczniaki 250 g
- grzyby suszone 100 g
- duża cebula
- marchewka * jeśli kapusta kiszona już ma marchewkę można pominąć
- sól, pieprz, czosnek granulowany, suszona cebulka, cukier ok łyżeczka
- masło - łyżka
- bułka tarta
- lubczyk - gałązka * mocno podbij smak grzybów.
WYKONIE:
Suszone grzyby przepłukać i ugotować w niewielkiej ilości wody.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać drobno posiekane grzyby, te świeże i te ugotowane i startą na tarce marchewkę.
Kapustę kiszoną jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać i dobrze odcisnąć, drobniutko posiekać i dodać do podsmażonych grzybów i cebuli, smażyć jeszcze chwilę. Podlać wszystko wywarem, który został z gotowania grzybów. Dodać łyżkę masła i posiekany lubczyk. Dusić pod przykryciem aż kapusta będzie miękka.
Do wystudzonej kapusty dodać przyprawy i bułkę tartą, ok 3 - 4 łyżki pomoże to nam przy nadziewaniu pierogów, farsz będzie bardziej zbity. Tak przygotowany farsz odkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- mąka pszenna - 500 g
- sól -1/2 łyżeczki
- bardzo ciepła woda - 250 ml
- masło - 50 g
WYKONANIE:
Mąkę wsypujemy do miski i robimy w niej dołek do którego wlewamy mocno ciepłą wodę z roztopionym masłem i sól.
Zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy na 30 min by ciasto odpoczęło.
Następnie dzielimy na dwie części i wałkujemy bardzo cienko, w razie potrzeby podsypując mąką i wycinamy szklaną kółka.
Nakładamy farsz i mocno sklejamy ze sobą brzegi.
Pierogi ostrożnie wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy około 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Smacznego!
Komentarze
Publikowanie komentarza