Pierogi z kapustą i grzybami


Tradycyjne polskie pierogi z kapustą i grzybami.

SKŁADNIKI NA FARSZ:
  • kapusta kiszona - 500 g
  • pieczarki - 250 g
  • boczniaki 250 g 
  • grzyby suszone 100 g
  • duża cebula 
  • marchewka * jeśli kapusta kiszona już ma marchewkę można pominąć
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, suszona cebulka, cukier ok łyżeczka 
  • masło - łyżka
  • bułka tarta
  • lubczyk - gałązka * mocno podbij smak grzybów.
WYKONIE:

Suszone grzyby przepłukać i ugotować w niewielkiej ilości wody.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać drobno posiekane grzyby, te świeże i te ugotowane i startą na tarce marchewkę. 
Kapustę kiszoną jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać i dobrze odcisnąć, drobniutko posiekać i dodać do podsmażonych grzybów i cebuli, smażyć jeszcze chwilę. Podlać wszystko wywarem, który został z gotowania grzybów. Dodać łyżkę masła i posiekany lubczyk. Dusić pod przykryciem aż kapusta będzie miękka.
Do wystudzonej kapusty dodać przyprawy i bułkę tartą, ok 3 - 4 łyżki pomoże to nam przy nadziewaniu pierogów, farsz będzie bardziej zbity. Tak przygotowany farsz odkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • mąka pszenna - 500 g 
  • sól -1/2 łyżeczki
  • bardzo ciepła woda - 250 ml 
  • masło - 50 g 
WYKONANIE:

Mąkę wsypujemy do miski i robimy w niej dołek do którego wlewamy mocno ciepłą wodę z roztopionym masłem i sól.


Zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy na 30 min by ciasto odpoczęło.
Następnie dzielimy na dwie części i wałkujemy bardzo cienko, w razie potrzeby podsypując mąką i wycinamy szklaną kółka.


Nakładamy farsz i mocno sklejamy ze sobą brzegi.







Pierogi ostrożnie wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy około 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch.


Smacznego!









Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Patatas bravas

Karkówka zapiekana w sosie kebabowym

BAZLAMA