Pieczony ryż z owocami morza
Pieczony ryż z owocami morza. Szybkie w przygotowaniu i nie wymagające stania w kuchni, danie w zasadzie robi się samo. Taka trochę szybsza paella.
SKŁADNIKI:
- Ryż - 300 g
- cebula - 1 duża
- papryka zielona - 1/2
- papryka czerwona - 1/2
- pieczarki - 150 g
- owoce morza - ok 500 g (krewetki, małże, kalmary)
- opcjonalnie kawałki kurczaka
Zalewa:
- bulion rybny (może być z kostki) -700 ml
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
- chili - 1/2 łyżeczki
- papryka słodka - 1/2 łyżeczki
- cukier - łyżeczka
- zioła prowansalskie - łyżeczka
- sól - łyżeczka ( jeśli używamy bulionu z kostki sól pomijamy)
WYKONANIE:
Cebule kroimy w pół krążki, pieczarki na ćwiartki (jeśli są duże w ósemki) i paprykę w kostkę.
Komentarze
Publikowanie komentarza