Pieczony ryż z owocami morza






Pieczony ryż z owocami morza. Szybkie w przygotowaniu i nie wymagające stania w kuchni, danie w zasadzie robi się samo. Taka trochę szybsza paella.

SKŁADNIKI:

  • Ryż - 300 g
  • cebula - 1 duża
  • papryka zielona - 1/2
  • papryka czerwona - 1/2
  • pieczarki - 150 g
  • owoce morza - ok 500 g (krewetki, małże, kalmary)
  • opcjonalnie kawałki kurczaka
Zalewa:
  • bulion rybny (może być z kostki) -700 ml
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
  • chili - 1/2 łyżeczki
  • papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • cukier - łyżeczka
  • zioła prowansalskie - łyżeczka
  • sól - łyżeczka ( jeśli używamy bulionu z kostki sól pomijamy)
WYKONANIE:

Cebule kroimy w pół krążki, pieczarki na ćwiartki (jeśli są duże w ósemki) i paprykę w kostkę.
Suchy ryż wsypujemy do naczynia żaroodpornego, zalewamy zalewą i układamy na wierzchu cebule, paprykę, pieczarki i umyte owoce morza.




 Zapiekamy pod przykryciem ok 30 min. Po czym zdejmujemy pokrywę i dopiekamy aż do miękkości ryżu. 



Smacznego!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Patatas bravas

Karkówka zapiekana w sosie kebabowym

BAZLAMA