Pieczona pierś z kurczaka

Chude mięso czasem sprawia problemy. Szczególnie piersi są takim mięsem które często jest wysuszone na wiór. Dziś rozwiążemy ten problem.
Piersi będą aromatyczne, kruche i soczyste.

SKŁADNIKI:
  • piersi z kurczaka - 4 sztuki
  • czerwona cebula - 2 sztuki
  • papryka czerwona - 1/2 
  • papryka żółtka - 1/2
  • przyprawa do kurczaka 
  • masło
  • świeży rozmaryn
WYKONANIE:

Piersi nacieramy przyprawą do kurczaka lub dowolną mieszanką ziół i odstawiamy na 30 min do lodówki.



Następnie robimy kilka nacięć z góry i wkładamy tam plastry masła.



Na dno naczynia do zapiekania (u mnie to gliniany garnek) układamy pokrojoną w krążki cebulę i pokrojoną paprykę.




Na wierzchu układamy piersi i rozmaryn, podlewamy 1/2 szklanki wody i pieczemy pod przykryciem ok godzinę.
20 minut przed końcem odkrywamy by się ładnie przypiekło.
 Do tego pieczone ziemniaczki i sałatka...


...i obiad lub kolacja gotowe.


Smacznego!



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Patatas bravas

Karkówka zapiekana w sosie kebabowym

BAZLAMA