Patatas bravas


Patatas bravas, chrupiące smażone ziemniaczki z pikantnym sosem, serwowane w hiszpańskich barach jako tapas. Tajemnicą wyjątkowego smaku jest właśnie sos. Jedni dodają do niego pomidory, drudzy twierdzą że absolutnie żadnych pomidorów. Dziś przepis na wersje bez pomidorów.

SKŁADNIKI:
  • ziemniaki - 6 dużych
  • cebula - 1 duża
  • ząbek czosnku
  • papryka ostra - łyżeczka
  • papryka słodka - 2 łyżeczki
  • mąka - łyżka
  • ocet winny - łyżka
  • bulion - 200 - 300 ml
  • sól i pieprz
WYKONANIE:

Ziemniaki pokroić w kostkę ok 2 cm i gotować w osolonym wrzątku ok 5-7 minut. Odcedzić i wystudzić.





Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć razem z czosnkiem, dodać paprykę i mąkę.







Podsmażać chwilę i dodać ocet winny i bulion, ilość bulionu zależy od tego jaką gęstość sosu chcemy uzyskać. Wszystko zagotować i zmiksować, zostawić do wystudzenia.




Zimne ziemniaki smażyć na głębokim oleju na złoty kolor, następnie odsączyć z tłuszczu i polać sosem. 



Smacznego!

Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Karkówka zapiekana w sosie kebabowym

BAZLAMA