Patatas bravas
Patatas bravas, chrupiące smażone ziemniaczki z pikantnym sosem, serwowane w hiszpańskich barach jako tapas. Tajemnicą wyjątkowego smaku jest właśnie sos. Jedni dodają do niego pomidory, drudzy twierdzą że absolutnie żadnych pomidorów. Dziś przepis na wersje bez pomidorów.
SKŁADNIKI:
- ziemniaki - 6 dużych
- cebula - 1 duża
- ząbek czosnku
- papryka ostra - łyżeczka
- papryka słodka - 2 łyżeczki
- mąka - łyżka
- ocet winny - łyżka
- bulion - 200 - 300 ml
- sól i pieprz
WYKONANIE:
Ziemniaki pokroić w kostkę ok 2 cm i gotować w osolonym wrzątku ok 5-7 minut. Odcedzić i wystudzić.
Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć razem z czosnkiem, dodać paprykę i mąkę.
Podsmażać chwilę i dodać ocet winny i bulion, ilość bulionu zależy od tego jaką gęstość sosu chcemy uzyskać. Wszystko zagotować i zmiksować, zostawić do wystudzenia.
Zimne ziemniaki smażyć na głębokim oleju na złoty kolor, następnie odsączyć z tłuszczu i polać sosem.
Smacznego!
bardzo fajne te ziemniaczki
OdpowiedzUsuń