Panna Cotta z owocami i bitą śmietaną


Dziś pyszny włoski deser, Panna Cotta z owocami i czekoladową bitą śmietaną. Deser jest bardzo smaczny i dość łatwy w przygotowaniu.

SKŁADNIKI DLA 6 OSÓB:

Na warstwę owocową:

  • owoce jagodowe świeże lub mrożone - 300 g
  • śmietanka 36% - 250 ml
  • mleko - 250 ml
  • żelatyna - 10 g
  • mleko do namoczenia żelatyny - 60 ml
  • cukier - 75 g
Na warstwę waniliową:
  • śmietanka 36% - 250 ml
  • mleko - 400 ml
  • żelatyna - 10 g
  • mleko do żelatyny - 60 ml
  • esencja waniliowy - 2 łyżeczki
  • cukier - 75 g
Śmietana  czekoladowa
  • Śmietana 36% - 250 ml
  • gorzka czekolada - 100 g
WYKONANIE:

Na początku musimy przygotować 6 szklanek o pojemności ok 300 ml. Ustawiamy je pod kątem, np. na formie do pieczenia babeczek, na spód kładziemy ręcznik papierowy by szklanki były bardziej stabilne.

Do zimnego mleka (60 ml) wsypujemy żelatynę i mieszamy, zostawiamy do napęcznienia na 10 minut.
250 ml mleka wlewamy do garnka dodajemy cukier i  śmietanę. Podgrzewamy na średnim ogniu stale mieszając (nie gotujemy!)

Zdejmujemy z ognia i po chwili dodajemy żelatynę mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia.

Miksujemy owoce blenderem i dodajemy do przestudzonej masy mlecznej, dobrze mieszamy i wlewamy do pochylonych szklanek prawie po brzegi. Wstawiamy do lodówki na dwie godziny.



Identycznie postępujemy z warstwą waniliową. Gdy masa waniliowa będzie w temperaturze pokojowej, wyciągamy z lodówki zastygniętą cześć owocową, stawiamy już szklanki normalnie i wlewamy warstwę waniliową.
Wkładamy ponownie do lodówki do stężenia. 





Śmietanę ubijamy na sztywno i powoli wlewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej, lekko przestudzoną czekoladę. Na gotowy deser wykładamy śmietanę i dekorujemy świeżymi owocami.



Smacznego !

Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Patatas bravas

Karkówka zapiekana w sosie kebabowym

BAZLAMA