Oryginalna włoska lasagne


Prawdziwa włoska lasagne z wołowym sosem ragu, wspaniałym beszamelem i domowymi płatami makaronu. Przygotowanie lasagne w tej wersji zajmie ciut więcej czasu, ale zapewniam, że warto. Dla ułatwienia ragu możemy przygotować dzień wcześniej. Zapraszam do gotowania.

SKŁADNIKI NA RAGU :
  • mięso wołowe na gulasz - 600 g
  • panseta lub surowy boczek - 300 g
  • cebula - 1 
  • marchewka - 2
  • seler naciowy - 2 gałązki
  • czerwone wytrawne wino - 200 ml (można zastąpić bulionem )
  • pomidory w puszce  - 800 g
  • sól
  • pieprz
  • mleko 50 ml
SKŁADNIKI NA MAKARON :
  • mąka - 200 g
  • jajka - 2 duże
  • oliwa z oliwek  - łyżka
  • szczypta soli
SKŁADNIKI NA BESZAMEL :
  • masło - 80 g
  • mąka - 80 g 
  • mleko - 750 ml
  • gałka muszkatołowa - szczypta
  • sól do smaku
  • pieprz 
  • parmezan - 200 g
WYKONANIE :

Przede wszystkim musimy się zaopatrzyć w ostry nóż bo mięsa nie będziemy mielić, tylko siekać jak na tatara. I tu pewnie wiele osób poczuję się zniechęcona, ale zapewniam Was że mięso posiekane da nam zupełnie inny smak i będzie mega wilgotne. Przy dobrym ostrym nożu naprawę pójdzie szybko. 
Wiec tak, zaczynamy od pansety



Kroimy ją w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na małym ogniu. Kroimy w drobną kostkę cebulę, selera, marchewkę i dorzucamy do pansete, dodajemy szczyptę soli.



Dusimy na średnim ogniu aż warzywa zmiękną. 
W miedzy czasie siekamy nasze mięso dość drobno i dodajemy do  warzyw.



Gdy mięso się zetnie i straci czerwony kolor dolewamy szklane wina i gotujemy aż cały alkohol odparuje. 



Następnie dokładamy pomidory z puszki, gdy sos zacznie się gotować zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywą i gotujemy około 3-4 godziny.
Jeśli w trakcie gotowania zauważymy że zrobiło się zbyt sucho, delikatnie podlewamy bulionem lub wodą.
Na sam koniec dodajemy 50 ml mleka by zrównoważyć kwaśny smak pomidorów.

DOMOWY MAKARON

Do miski wsypujemy mąkę i wbijamy jajka, dodajemy oliwę i sól. Zagniatamy gładkie ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 30 min.
Ciasto na makaron cienko wałkujemy i wycinamy z niego prostokąty o wymiarach 10x12 Mi wyszło 17 sztuk.





Gotujemy we wrzątku w dwóch partiach żeby się nie posklejały, około minuty.
Następnie przelewamy zimną wodą i układamy na ściereczce do obsuszenia.





BESZAMEL

Do garnka wsypujemy mąkę, dodajemy masło i chwilę podsmażamy,



Następnie wlewamy zimne mleko i energicznie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałka muszkatołową.
 Podgrzewamy cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i zdejmujemy z ognia.



Piekarnik rozgrzewamy do 180° 

Naczynie u mnie 24x26 smarujemy masłem, na dno dajemy trochę beszamelu, następnie układamy płaty makaronu.



Nakładamy ragu

Posypujemy parmezanem, znów beszamel, makaron, ragu i parmezan, tak robimy aż do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa powinna zostać obficie posmarowana beszamelem i posypana parmezanem.


Pieczemy ok 45 minut góra - dół 
Ostatnie 5 minut zapiekamy w wyższej temperaturze, możemy użyć funkcję ''grill'' jeśli taką posiadamy.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Patatas bravas

Karkówka zapiekana w sosie kebabowym

BAZLAMA