Migas


Migas jest to sycąca pasterska potrawa, jedna z popularniejszych w kuchni hiszpańskiej. Jej głównymi składnikami jest czerstwy chleb, mięso wieprzowe, czosnek i chorizo.  

SKŁADNIKI:
  • czerstwy chleb - kilka kromek
  • chorizo - 150 g
  • mięso wieprzowe (u mnie schab karkowy)
  • czosnek - 3 ząbki
  • papryka ostra -  łyżeczka płaska
  • papryka słodka - łyżeczka
  • oliwa z oliwek - do smażenia 
  • woda ok 1/2 szklanki

WYKONANIE:

Na patelnie wlewamy oliwę ok 5 łyżek i wrzucamy na chwilę czosnek aby się trochę zarumienił i oddał swój smak, po chwili wyjmujemy i odkładamy na bok.  Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię by chwilę się podsmażył, następnie dorzucamy pokrojone w kostkę chorizo i paprykę.


Po paru minutach dodajemy chleb i podlewamy odrobinę wodą, smażymy jeszcze chwilkę aż chleb najdzie aromatem i wciągnie wszystkie soki. 
Doskonale smakuje z lampką czerwonego wina.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Patatas bravas

Karkówka zapiekana w sosie kebabowym

BAZLAMA