Migas
Migas jest to sycąca pasterska potrawa, jedna z popularniejszych w kuchni hiszpańskiej. Jej głównymi składnikami jest czerstwy chleb, mięso wieprzowe, czosnek i chorizo.
SKŁADNIKI:
- czerstwy chleb - kilka kromek
- chorizo - 150 g
- mięso wieprzowe (u mnie schab karkowy)
- czosnek - 3 ząbki
- papryka ostra - łyżeczka płaska
- papryka słodka - łyżeczka
- oliwa z oliwek - do smażenia
- woda ok 1/2 szklanki
WYKONANIE:
Na patelnie wlewamy oliwę ok 5 łyżek i wrzucamy na chwilę czosnek aby się trochę zarumienił i oddał swój smak, po chwili wyjmujemy i odkładamy na bok. Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię by chwilę się podsmażył, następnie dorzucamy pokrojone w kostkę chorizo i paprykę.
Po paru minutach dodajemy chleb i podlewamy odrobinę wodą, smażymy jeszcze chwilkę aż chleb najdzie aromatem i wciągnie wszystkie soki.
Doskonale smakuje z lampką czerwonego wina.
Smacznego!
Komentarze
Publikowanie komentarza