Leczo z cukinią


Leczo pyszne węgierskie danie jednogarnkowe dla całej rodziny. Dziś wersja z cukinią i kiełbasą.


SKŁADNIKI:

  • 3 małe cukinie
  • papryka zielona - 1
  • papryka żółta - 1 
  • papryka czerwona - 2
  • cebula - 3 małe
  • czosnek - 2 ząbki
  • pomidor 
  • passata pomidorowa - 500 ml
  • kiełbasa  - ok 400 g można zamienić na chorizo 
  • woda - ok 2 szklanki 
  • papryka wędzona ostra -łyżeczka
  • kurkuma - łyżeczka
  • oregano - 2 łyżeczki
  • pieprz - 1/2 łyżeczki
  • granulowany czosnek - łyżeczka
  • sól do smaku

                                        

WYKONANIE:

Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć wraz z czosnkiem na oleju. Dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę i przyprawy. Następnie dodać pokrojoną w większe kawałki paprykę.


Gdy wszystko się zarumieni i z przypraw wydobędzie się aromat, przekładamy wszystko do garnka.
Na tej samej patelni smażymy przez chwilę pokrojoną cukinię i również przekładamy do garnka.


Dodajemy obranego ze skórki pokrojonego w kostkę pomidora, wlewamy passate i wodę. Dusimy pod przykryciem aż warzywa zmiękną i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Patatas bravas

Karkówka zapiekana w sosie kebabowym

BAZLAMA