Kawa po arabsku z wodą różaną
Chyba nikt w dzisiejszym świecie nie potrafi sobie wyobrazić rozpoczęcia dnia bez filiżanki ciemnego, pobudzającego napoju. Aromatyczna kawa nie tylko potrafi postawić nas na nogi, ale także poprawić nam nastrój.
No dobrze kawa, ale jaka? Czarna? Z mlekiem? Z cukrem?
Ja dziś proponuję kawę po arabsku z wodą różaną i kardamonem.
Kawa po arabsku wymaga trochę więcej od nas zachodu ale naprawdę warto ją przygotować.
SKŁADNIKI NA JEDNĄ FILIŻANKĘ:
- filiżanka zimnej wody najlepiej z lodówki
- czubata łyżeczka świeżo mielonej kawy
- kilka ziaren kardamonu
- łyżeczka wody różanej
- cukier
WYKONANIE:
Najpierw należy podprażyć na suchej patelni ziarna kardamonu, następnie zmielić w młynku razem z kawą.
Do tygielka wlewamy filiżankę zimnej wody, wsypujemy zmieloną kawę wraz z kardamonem, cukier i wodę różaną.
Stawiamy na niedużym ogniu i podgrzewamy do momentu aż kawa zacznie rosnąć, wtedy zdejmujemy z ognia i chwile czekamy aż kawa się "uspokoi", a piana opadnie, ponownie stawiamy na ogień. Czynność powtarzamy trzy razy, po trzech razach delikatnie przelewamy kawę do filiżanki i cieszymy się pięknie pachnącym naparem.
Smacznego!
Komentarze
Publikowanie komentarza