Karkówka zapiekana w sosie kebabowym


Zapiekana karkówka to kolejne danie, które robi się samo. Spędzamy 10 minut w kuchni, wkładamy danie do piekarnika i idziemy czytać książkę ;) Przepis znalazłam na kanale Kuchnia Marioli i serdecznie polecam.


SKŁADNIKI:
  • karkówka - 1-1/2 kg
  • papryka czerwona - 1/2
  • papryka żółtka - 1/2
  • cebula  czerwona - 2 duże
  • czosnek - 3 duże ząbki
  • jogurt grecki - 2 łyżki 
  • musztarda - 2 łyżki
  • majonez - 2 łyżki 
  • keczup - 1 szklanka
  • sól, pieprz
  • przyprawa kebab - opakowanie
WYKONANIE:

Karkówkę kroimy w grubsze plastry. Keczup, musztardę, majonez i jogurt mieszamy z przyprawą kebab i wkładamy do tej mieszanki plastry karkówki.



Odkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie kroimy papryki w kostkę i cebule w  pół krążki.



Po godzinie gdy mięso przejdzie smakami układamy w naczyniu do zapiekania i przekładamy cebulą i papryką.



Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy przez ok 30 minut, zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 30 minut.




                                                    Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Patatas bravas

BAZLAMA