Grillowany kurczak tandoori


Kurczak tandoori to pyszne indyjskie danie. 
Jego przygotowanie polega na pieczeniu zamarynowanego kurczaka w aromatycznych przyprawach i jogurcie. Oryginalnie pieczenie odbywa się w specjalnym cylindrycznym piecu glinianym zwanym tandoor. Jednak z powodzeniem możemy przyrządzić je na grillu.

SKŁADNIKI:
  • dowolne kawałki kurczaka (piersi, udka, pałki)
  • garam masala - łyżeczka
  • tandoori masala - łyżka
  • jogurt naturalny - 2-3 łyżki
  • sól 
  • wiórki kokosowe - garść
WYKONANIE:

Kurczaka zasypujemy przyprawami i dobrze nacieramy, najlepiej robić to w rękawiczkach ponieważ przyprawa tandoori masala ma intensywny czerwony kolor. Dodajemy 2 łyżki jogurtu, garść wiórek kokosowych i dobrze mieszamy. Jeśli uznamy że jest mało marynaty dodajemy jeszcze jedną łyżkę jogurtu.





Odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy sałatkę.





SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • kapusta - 1/4 główki
  • ogórek świeży - 2 sztuki
  • pomidor - 1 sztuka
  • cebula czerwona - 1/2
  • natka pietruszki lub kolendra
  • oliwa 4 -5 łyżek 
  • ocet winny - 2 łyżki
  • miód - łyżka
  • posiekany imbir - ok 2 cm 
  • sól i pieprz
WYKONANIE:

Kapustę dość drobno szatkujemy, ogórka kroimy w półplasterki, pomidora w kostkę i cebulkę w cieniutkie krążki. Z reszty składników przygotowujemy sos. Pamiętać należy by zaczynać od oliwy potem octu i dopiero po energicznym wymieszaniu dodać resztę.  

Zamarynowanego kurczaka wrzucamy na grilla.



Podajemy z ryżem, sałatką i chlebkiem tureckim.


Smacznego!

Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Patatas bravas

Karkówka zapiekana w sosie kebabowym

BAZLAMA