Drożdżowe bułeczki z nutellą
Drożdżowe bułeczki nadziewane nutellą. Idealne na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Doskonałe ze szklanką mleka lub filiżanka gorącej kawy.
SKŁADNIKI:
- mąka pszenna - 600 g
- drożdże instant - 10 g *
- mleko w proszku - 10 g
- cukier - 60 g
- sól - 10 g
- ciepłe mleko - 250 ml
- jajko
- masło w temperaturze pokojowej - 50 g
do nadzienia
- nutella
* jeśli chcemy użyć świeżych drożdży dajemy ich 25 g i robimy wcześniej zaczyn.
WYKONANIE:
Wszystkie składniki oprócz masła łączymy w misce i wyrabiamy na gładkie ciasto przez ok 10 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło i wyrabiamy jeszcze parę minut. Przykrywamy folią i odstawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie dzielimy na 8 części każdą z nich wałkujemy dość cienko, na środku układamy ok łyżki nutelli i zakładamy ciasto z każdego boku do środka.
Nacinamy po skosie lekko nożyczkami i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 30 min.
Przed pieczeniem każdą bułeczkę smarujemy mlekiem.
Pieczemy w 190° aż do zrumienienia.
Smacznego!
Komentarze
Publikowanie komentarza