Drożdżowe bułeczki z nutellą


Drożdżowe bułeczki nadziewane nutellą. Idealne na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Doskonałe ze szklanką mleka lub filiżanka gorącej kawy.

SKŁADNIKI:
  • mąka pszenna - 600 g
  • drożdże instant - 10 g *
  • mleko w proszku - 10 g 
  • cukier - 60 g
  • sól - 10 g
  • ciepłe mleko - 250 ml
  • jajko
  • masło w temperaturze pokojowej - 50 g
do nadzienia 
  • nutella
* jeśli chcemy użyć świeżych drożdży dajemy ich 25 g i robimy wcześniej zaczyn.

WYKONANIE:

Wszystkie składniki oprócz masła łączymy w misce i wyrabiamy na gładkie ciasto przez ok 10 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło i wyrabiamy jeszcze parę minut. Przykrywamy folią i odstawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie dzielimy na 8 części każdą z nich wałkujemy dość cienko, na środku układamy ok łyżki nutelli i zakładamy ciasto z każdego boku do środka.






Nacinamy po skosie lekko nożyczkami i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 30 min.
 
Przed pieczeniem każdą bułeczkę smarujemy mlekiem.
Pieczemy w 190° aż do zrumienienia.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Patatas bravas

Karkówka zapiekana w sosie kebabowym

BAZLAMA