Domowy makaron


W każdym sklepie półki uginają się od różnego rodzaju makaronów, do wyboru, do koloru. Który jest najlepszy? Odpowiedz jest prosta - domowy. Potrawy  z nim nabierają zupełnie innego smaku. A jak puścimy wodze fantazji możemy robić makarony z różnymi dodatkami.
Wykonie takiego makaronu jest naprawdę proste, a jeśli posiadamy maszynkę do makaronu, to już bajecznie proste.

SKŁADNIKI: 

Zasada zawsze jest taka, że na 100 g mąki przypada jedno jajko.

  • mąka najlepiej typ 00 ostatecznie 550 - 300 g
  • jajka - 3 
  • sól szczypta
  • łyżeczka oliwy
WYKONANIE:

Mąkę wsypujemy do miski dodajemy jajka, sól i olej i zagniatamy ciasto do połączenia składników.



Następnie wykładamy ciasto na stolnice i zagniatamy tak długo aż będzie elastyczne. Zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy na 30 minut żeby odpoczęło.
I teraz jeśli mamy maszynkę do makaronu, to 5 minut i po zabawie. 
Jeśli nie, bierzemy się do wałkowania i krojenia makaronu.


MAKARON Z MASZYNKI



I KROJONY RĘCZNIE



Makaron można ugotować od razu lub wysuszyć i przechowywać w papierowej torbie 2 - 3 tygodnie.

Do osolonego wrzątku wrzucamy makaron i gotujemy 2 minuty od wypłynięcia.










Komentarze

  1. Musi być pyszny taki domowy makaronik, jeszcze nigdy nie robiłam, ale w końcu może się odważę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie, naprawdę nie jet trudno zrobić. Tylko pamiętaj o podsypywaniu mąką każdego pasma przy krojeniu jeśli będziesz robić to ręcznie, bo inaczej będą się sklejać. I koniecznie daj znać jak zrobisz :)

      Usuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Patatas bravas

Karkówka zapiekana w sosie kebabowym

BAZLAMA