Ciasto francuskie z prażonymi jabłkami i orzechami


Pyszny i szybki w wykonaniu deser, jeśli tylko mamy w domu gotowe ciasto francuskie, przygotowanie zajmie zaledwie kilka minut. Świetnie się sprawdzi w razie niespodziewanych gości lub gdy najdzie nas nagle ochota na coś słodkiego do kawy.

SKŁADNIKI:
  • jabłka - 4 
  • orzechy włoskie - garść
  • cukier wanilinowy - łyżeczka
  • cynamon - 1/2 łyżeczki
  • masło - 1/2 łyżki
  • ciasto francuskie - 2 opakowania
  • sok z cytryny
WYKONANIE:

Jabłka kroimy w większą kostkę i skrapiamy cytryną, orzechy drobno siekamy.
 Na rozgrzaną patelnie dajemy masło i dokładamy jabłka, orzechy, cukier i cynamon, jabłka prażymy przez ok 10 minut, w razie potrzeby możemy odrobinę podlać wodą. Uprażone jabłka studzimy.


Płat ciasta francuskiego dzielimy na 4 części i układamy na nich jabłka, w sumie będzie 8 części.

Składamy ciasto tak by powstał trójkąt i robimy kilka nacięć na górze.


Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 200°C na złoty kolor.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Patatas bravas

Karkówka zapiekana w sosie kebabowym

BAZLAMA