Chałka drożdżowa


Chałka drożdżowa. Puszysta, mięciutka i cudownie pachnąca wanilią. Doskonała na śniadanie, posmarowana ulubionym dżemem lub nutellą zachwyci każdego.
Ma tylko jedną wadę błyskawicznie znika ze stołu.

SKŁADNIKI:
  • jajka - 4 
  • cukier - łyżka
  • sól - szczypta
  • miód - 85 g 
  • esencja waniliowa
  • mąka pszenna - 490 g - 500 g
  • drożdże instant - 10 g
  • woda - 60 ml
  • olej - 60 ml
  • do posmarowania jajko i łyżka mleka
WYKONANIE:

Z podanych składników wyjdą dwie chałki.

Do miski w której będziemy wyrabiać ciasto wbijamy jajka, dodajemy cukier, sól, miód, wodę i olej. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy przesianą mąkę i drożdże. Ciasto wyrabiamy ok 10 minut. Wyrobione ciasto odkładamy do natłuszczonej olejem miski aż do podwojenia objętości na ok godzinę.
Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na pół i każdą z połówek na 4 części.
Kawałki ciasta wałkujemy dość cienko, po czym zwijamy w rulon i rolujemy jeszcze chwilę w dłoniach. Z 4 rulonów zaplatamy chałkę. 



Jak zaplatać chałkę można zobaczyć np tu  Zaplecione chałki przykrywamy i odstawiamy na ok 30 min.
Chałki możemy posypać kruszonką, posmarować mlekiem z roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem lub zostawić taką zwykłą.
Pieczemy w 180°C do zrumienienia.



Smacznego!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Patatas bravas

Karkówka zapiekana w sosie kebabowym

BAZLAMA