Bataty zapiekane z boczkiem


Uwielbiam bataty pod każdą postacią, a te z chrupiącym boczusiem, to już poezja. Dziś bataty zapiekane z boczkiem, cebulką, mozzarellą i jalapeno. Dopieszczone odrobiną majonezu i śmietany, podane w towarzystwie sałaty.

SKŁADNIKI:
  • bataty - 2 duże
  • boczek wędzony w plastrach - opakowanie
  • mozzarella 
  • czerwona cebula 
  • jalapeno
  • papryka marynowana (opcjonalnie)
  • majonez - łyżka 
  • śmietana - łyżka
WYKONANIE:

Umytego batata kroimy wzdłuż w plastry, układamy na wyłożoną papierem blachę, skrapiamy delikatnie oliwą i zapiekamy ok 15 min.

W międzyczasie podsmażamy boczek, a następnie na tej samej patelni pokrojoną w piórka cebulę.


Wyciągamy bataty z piekarnika, odwracamy na drugą stronę i smarujemy majonezem i śmietaną.


Dalej wykładamy na to podsmażoną cebulę, boczek, jalapeno i pokrojoną w paski mozzarelle.


Całość zapiekamy jeszcze ok 30 min 


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Patatas bravas

Karkówka zapiekana w sosie kebabowym

BAZLAMA