xuxio de crema
Xuxio de crema to ciasto wiedeńskie pochodzące z Katalonii, a dokładnie z Girony. Jest to ciasto smażone na głębokim oleju, obtoczone w cukrze i nadziane kremem budyniowym. Jest to produkt regionalny. Zakłada się że pochodzi z lat 20 XX wieku.
W drugiej połowie XX wieku był to jeden z najbardziej poszukiwanych produktów w hiszpańskich cukierniach.
Xuxio rozpływa się w ustach, jest dużą dawką cukru i prawdziwą bombą kaloryczną, ale zapewniam, że warto się skusić.
SKŁADNIKI:
- mąka pszenna - 520 g
- drożdże instant - 12 g lub 25 g świeżych
- ciepła woda - 90 ml
- ciepłe mleko - 140 ml
- cukier - 50 g
- jajko - jedna sztuka
- masło - 50 g
- szczypta soli
- esencja waniliowa - łyżeczka
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- żółtka - jaja 4
- mleko - 500 ml
- cukier - 100 g
- esencja waniliowa - łyżka
- maka ziemniaczana - 50 g
WYKONANIE:
Do misy miksera dodajemy wodę, mleko, esencję waniliową, jajko i drożdże świeże lub instant, cukier. Chwile mieszamy i dodajemy mąkę. Wyrabiamy ciasto końcówka z hakiem. Jeśli nie mamy miksera robimy to ręcznie.
Do wstępnie wyrobionego ciasta dodajemy miękkie masło i wyrabiamy ok 10 minut. Ciasto dobrze wyrobione nie będzie kleiło się do rąk.
Wyciągamy ciasto na stolnice i jeszcze chwilkę wyrabiamy, po czym odkładamy do miski przykrywamy folia lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę.
W między czasie możemy pociąć sobie papier do pieczenia na 12 prostokątów o wymiarach 10 cm na 22 cm
W między czasie możemy pociąć sobie papier do pieczenia na 12 prostokątów o wymiarach 10 cm na 22 cm
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyciągamy na stolnice i chwile wyrabiamy. Następnie formujemy 12 kulek. Każdą z nich wałkujemy dość cienko na owalny kształt o szerokości mniej więcej 17 cm. Teraz zwijamy ciasto w rulon zaczynając od brzegu zakładamy pierwszą warstwę ciasta i dociskamy mocno po czym dalej zawijamy i znów dociskamy. Proces zawija widoczny na zdjęciu niżej.
Zwinięte wałki układamy na wcześniej pociętym papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min.
Smażymy na głębokim oleju. Wyrośnięte ciasto wkładamy do rozgrzanego oleju razem z papierem do pieczenia, po chwili ciasto samo będzie od niego odchodziło.
Dzięki takiemu smażeniu xuxios zachowują ładny kształt.
Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, w przeciwnym razie ciasto będzie szybko się paliło, a środek będzie surowy.
Usmażone xuxios wykładamy na ręcznik kuchenny by odsączyć z nadmiaru tłuszczu, a następnie obtaczamy w cukrze.
KREM BUDYNIOWY:
Z 500 ml mleka odlewamy szklankę i dodajemy mąkę ziemniaczaną, żółtka i esencję waniliową dobrze wszystko mieszamy. Resztę mleka należy zagotować, do gotującego dodać mieszankę mleka, jajek i mąki, i gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje, wystudzić.
Xuxio należy naciąć wzdłuż tworząc kieszonkę na krem. Budyń przełożyć do rękawa cukierniczego i zacząć nadziewać.
Smacznego!
Zwinięte wałki układamy na wcześniej pociętym papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min.
Smażymy na głębokim oleju. Wyrośnięte ciasto wkładamy do rozgrzanego oleju razem z papierem do pieczenia, po chwili ciasto samo będzie od niego odchodziło.
Dzięki takiemu smażeniu xuxios zachowują ładny kształt.
Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, w przeciwnym razie ciasto będzie szybko się paliło, a środek będzie surowy.
Usmażone xuxios wykładamy na ręcznik kuchenny by odsączyć z nadmiaru tłuszczu, a następnie obtaczamy w cukrze.
KREM BUDYNIOWY:
Z 500 ml mleka odlewamy szklankę i dodajemy mąkę ziemniaczaną, żółtka i esencję waniliową dobrze wszystko mieszamy. Resztę mleka należy zagotować, do gotującego dodać mieszankę mleka, jajek i mąki, i gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje, wystudzić.
Xuxio należy naciąć wzdłuż tworząc kieszonkę na krem. Budyń przełożyć do rękawa cukierniczego i zacząć nadziewać.
Smacznego!

Niesamowite! Niebo w Gębie!
OdpowiedzUsuń