xuxio de crema


Xuxio de crema to ciasto wiedeńskie pochodzące z Katalonii, a dokładnie z Girony. Jest to ciasto smażone na głębokim oleju, obtoczone w cukrze i nadziane kremem budyniowym. Jest to produkt regionalny. Zakłada się że pochodzi z lat 20 XX wieku.
W drugiej połowie XX wieku był to jeden z najbardziej poszukiwanych produktów w hiszpańskich cukierniach.
Xuxio rozpływa się w ustach, jest dużą dawką cukru i prawdziwą bombą kaloryczną, ale zapewniam, że warto się skusić.


SKŁADNIKI:
  • mąka pszenna - 520 g
  • drożdże instant - 12 g lub 25 g świeżych
  • ciepła woda - 90 ml
  • ciepłe mleko - 140 ml
  • cukier - 50 g
  • jajko - jedna sztuka
  • masło - 50 g
  • szczypta soli 
  • esencja waniliowa - łyżeczka 
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
  • żółtka - jaja 4
  • mleko - 500 ml
  • cukier - 100 g
  • esencja waniliowa -  łyżka 
  • maka ziemniaczana - 50 g 
WYKONANIE:

Do misy miksera dodajemy wodę, mleko, esencję waniliową, jajko i drożdże świeże lub instant, cukier. Chwile mieszamy i dodajemy mąkę. Wyrabiamy ciasto końcówka z hakiem. Jeśli nie mamy miksera robimy to ręcznie. 

Do wstępnie wyrobionego ciasta dodajemy miękkie masło i wyrabiamy ok 10 minut. Ciasto dobrze wyrobione nie będzie kleiło się do rąk.
Wyciągamy ciasto na stolnice i jeszcze chwilkę wyrabiamy, po czym odkładamy do miski przykrywamy folia lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę.

W między czasie możemy pociąć  sobie papier do pieczenia na 12 prostokątów o wymiarach 10 cm na 22 cm

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyciągamy na stolnice i chwile wyrabiamy. Następnie formujemy 12 kulek. Każdą z nich wałkujemy dość cienko na owalny kształt  o szerokości mniej więcej 17 cm. Teraz zwijamy ciasto w rulon zaczynając od brzegu zakładamy pierwszą warstwę ciasta i dociskamy mocno po czym dalej zawijamy i znów dociskamy. Proces zawija widoczny na zdjęciu niżej.




Zwinięte wałki układamy na wcześniej pociętym papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min.

Smażymy na głębokim oleju. Wyrośnięte ciasto wkładamy do rozgrzanego oleju razem z papierem do pieczenia, po chwili ciasto samo będzie od niego odchodziło. 
Dzięki takiemu smażeniu xuxios zachowują ładny kształt. 
Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, w przeciwnym razie ciasto będzie szybko się paliło, a środek będzie surowy.
Usmażone xuxios wykładamy na ręcznik kuchenny by odsączyć z nadmiaru tłuszczu, a następnie obtaczamy w cukrze.

KREM BUDYNIOWY:

Z 500 ml mleka odlewamy szklankę i dodajemy mąkę ziemniaczaną, żółtka i esencję waniliową dobrze wszystko mieszamy. Resztę mleka należy zagotować, do gotującego dodać mieszankę mleka, jajek i mąki, i gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje, wystudzić. 

Xuxio należy naciąć wzdłuż tworząc kieszonkę na krem. Budyń przełożyć do rękawa cukierniczego i zacząć nadziewać.

Smacznego! 

Kuchnie świata- potrawy regionalne.

Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Patatas bravas

Karkówka zapiekana w sosie kebabowym

BAZLAMA