Tort 3 czekolady



Za chwilę Dzień Matki, najważniejsze święto, na tą okazję proponuję szybki torcik 3 czekolady. Ozdobiony dodatkowo pięknymi kwiatami z pewnością sprawi przyjemność każdej mamie.

SKŁADNIKI: tortownica o średnicy 23 cm
  • mleko - 600 ml
  • śmietana 30% - 600 ml
  • cuajada - 3 torebki *
  • czekolada gorzka - 150 g
  • czekolada mleczna - 150 g
  • czekolada mleczna - 150 g
  • herbatniki - 150 g
  • masło - 70 g
WYKONANIE:

Ciastka rozkruszyć ręcznie lub zmiksować blenderem, wymieszać z roztopionym masłem i wyłożyć nimi dno tortownicy, wstawić do lodówki.
Wymieszać 200 ml mleka i 200 ml śmietany, z tego odlać ok pół szklanki i dodać do niej jedną torebkę cuajady, resztę musimy zagotować.
 Do gotującego mleka dodajemy posiekaną  gorzką czekoladę, mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia i wlewamy mieszankę z cuajadą.
 Zdejmujemy z ognia i wylewamy na spód z ciastek.Odstawiamy do lodówki, a w między czasie powtarzamy to samo z mleczną czekoladą. Gdy pierwsza masa z się zetnie wylewamy na nią koleją i znów wkładamy do lodówki. Identycznie postępujemy z ostatnia już warstwą z białej czekolady. 
Całość wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Na drugi dzień puszczamy wodze fantazji i dowolnie dekorujemy.

* Cuajada to sproszkowane mleko z podpuszczką, zagęszcza produkty mleczne. Nie wiem czy jest dostępna w Polsce, w razie problemów z dostępnością można zastąpić żelatyną. Na jedną warstwę 3 łyżeczki żelatyny.
W takim wypadku radzę rozpuszczoną w mleku i śmietanie czekoladę mocno schłodzić w lodówce, a następnie lekko ubić mikserem i dopiero dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości mleka żelatynę.

Smacznego!  

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Patatas bravas

Karkówka zapiekana w sosie kebabowym

BAZLAMA