Rkhama marokańskie ciasteczka z orzeszkami ziemnymi i czekoladą
Marokańskich ciastek jest całe mnóstwo: baklawa z orzechami lub pistacjami, chebakia, briouat trójkątne lub podłużne ciastka faszerowane migdałami, smażone na oleju i zanurzone w miodzie, makroty z pastą daktylową czy ghriba.
Jednak moje ulubione to rkhama z orzeszkami ziemnymi i czekoladą.
SKŁADNIKI:
- orzeszki ziemne bez soli - 750 g
- sezam - 80 g
- miód - 150 g
- cynamon - łyżeczka
- woda z kwiatów pomarańczy
- mleczna lub gorzka czekolada - 400 g
- biała czekolada 100 g
WYKONANIE:
Orzeszki i sezam uprażyć na patelni lub w piekarniku od czasu do czasu mieszając aby się nie przypaliły.
Przestudzić i zmielić, potem dodać miód, cynamon, wodę pomarańczową i dobrze wymieszać. Blachę o wymiarach 25x25 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej orzechy dobrze ugniatając, można pomóc sobie wałkiem.
200 g ciemniej czekolady rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej i polać nią masę orzechową. Następnie rozpuścić 50 g białej czekolady przełożyć ją do woreczka cukierniczego i na ciemnej czekoladzie narysować nią linie co 2 cm. Nożem lub wykałaczką przecinać białe linie w poprzek tworząc czekoladowy wzorek.
Włożyć do lodówki na około godzinę, gdy czekolada stwardnieje przykryć gorę papierem do pieczenia i przekręcić ciasto do góry nogami, ponownie rozpuścić pozostałe 200 g czekolady i polać nią orzechy i zrobić linie z białej.
Jeśli nie zależy nam na czekoladowym wzorku, możemy z jednej strony polać czekoladą ciemna, a z drugiej białą.
Po kilku godzinach w lodówce wyciągamy twardą masę i kroimy na kawałki.

Wyśmienite do kawy.
OdpowiedzUsuńPolecam