Pyszna domowa pizza
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- mąka pszenna - 500 g
- ciepła woda ok - 270 ml
- sól - 1 łyżeczka
- oliwa - łyżka
- 7 g suchych drożdży
SKŁADNIKI NA SOS:
- passata - 400 ml
- czosnek - 2 ząbki
- oliwa - łyżka
- oregano, bazylia, tymianek,szczypta soli
WYKONANIE:
Wszystkie składniki oprócz oliwy umieścić w misce i zacząć zagniatać ciasto.
Pod koniec zagniatania dodać oliwę i dalej wyrabiać już na blacie ok 10 min.
Dobrze wyrobione ciasto włożyć do większej miski, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
W międzyczasie przygotować sos. Na patelni podsmażyć czosnek z przyprawami i dolać passatę gotować na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie wyjąć na blat chwile pozagniatać, podzielić na części i uformować z nich kulki. Z tej porcji wychodzą dwie duże lub 3 mniejsze pizze.
Ciasta nie wałkujemy tylko rozciągamy palcami nie naruszamy wtedy jego struktury dzięki czemu ciasto pięknie wyrośnie.
Na rozciągnięte ciasto nakładamy niewielką ilość sosu i posypujemy mozzarellą.
Dodajemy dowolne składniki, u mnie to pomidorki koktajlowe, czarne oliwki i marynowane papryczki jalapeno.
Pizze najlepiej piec na kamieniu, jeśli takiego nie posiadamy wystarczy blacha do pizzy. Najważniejsza jest temperatura trzeba ja piec w maksymalnej temperaturze jaką mamy w piekarniku.
Smacznego!
OMG, koniec z zamawianiem pizzy. Przepis bardzo prosty i szybki. Goraco polecem.
OdpowiedzUsuń