Pyszna domowa pizza




Kto nie kocha pizzy? Na cienkim spodzie, na grubym, z serem zapiekanym w bokach...wariantów jest wiele. Jedno jest pewne pizza to najlepsze jedzenie świata.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • mąka pszenna - 500 g
  • ciepła woda ok - 270 ml
  • sól - 1 łyżeczka
  • oliwa - łyżka
  • 7 g suchych drożdży 
SKŁADNIKI NA SOS:
  • passata - 400 ml
  • czosnek - 2 ząbki
  • oliwa - łyżka
  • oregano, bazylia, tymianek,szczypta soli
WYKONANIE:

Wszystkie składniki oprócz oliwy umieścić w misce i zacząć zagniatać ciasto. 
Pod koniec zagniatania dodać oliwę i dalej wyrabiać już na blacie ok 10 min. 
Dobrze wyrobione ciasto włożyć do większej miski, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. godzinę.


W międzyczasie przygotować sos. Na patelni podsmażyć czosnek z przyprawami i dolać passatę gotować na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.


Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie wyjąć na blat chwile pozagniatać, podzielić na części i uformować z nich kulki. Z tej porcji wychodzą dwie duże  lub 3 mniejsze pizze.
Ciasta nie wałkujemy tylko rozciągamy palcami nie naruszamy wtedy jego struktury dzięki czemu ciasto pięknie wyrośnie.

Na rozciągnięte ciasto nakładamy niewielką ilość sosu i posypujemy mozzarellą.
Dodajemy dowolne składniki, u mnie to pomidorki koktajlowe, czarne oliwki i marynowane papryczki jalapeno.


                                


Pizze najlepiej piec na kamieniu, jeśli takiego nie posiadamy wystarczy blacha do pizzy. Najważniejsza jest temperatura trzeba ja piec w maksymalnej temperaturze jaką mamy w piekarniku.

Smacznego!

Komentarze

  1. OMG, koniec z zamawianiem pizzy. Przepis bardzo prosty i szybki. Goraco polecem.

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Patatas bravas

Karkówka zapiekana w sosie kebabowym

BAZLAMA