Pomidorowy pasztet z soczewicy

Jestem mięsożercą, kocham mięso pod każdą postacią. Jednak ten pasztet od razu skradł moje serce pomimo tego, że mięsa nie ma w nim ani grama.
Przepis znalazłam w necie na jakiejś vege stronie, trochę zmodyfikowałam pod nasz smak i powstał jeden z lepszych pasztetów jakie miałam okazje próbować.

SKŁADNIKI:
  • czerwona soczewica - 1 1/2 szklanki (ok 200 g)
  • cebula 1 duża
  • suszone pomidory ok 8 sztuk 
  • czerwona papryka 2 sztuki 
  • koncentrat pomidorowy ok 150 - 200 g
  • jajka 3 sztuki
  • olej 3 - 4 łyżki
  • przyprawy do smaku: łyżka papryki słodkiej, łyżeczka pieprzu, łyżeczka papryki ostrej, bazylia, oregano, tymianek, czosnek, płatki chili, pieprz cayenne i sól
Przyprawy proponuje dodawać według swojego smaku. My kochamy pikantne jedzenie.

WYKONANIE:

1. Papryki umyć i piec w całości w 200°C  przez ok. 25 minut. 
Upieczoną paprykę należy obrać ze skórki.

2. Soczewicę dokładnie przepłukać i ugotować do miękkości.

3. Pokrojoną w kostkę cebule zeszklić na oleju z dodatkiem posiekanych suszonych pomidorów.

4. Przestudzone warzywa zmiksować w blenderze, dodać przyprawy, koncentrat i jaja.

5.Masę przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą keksówki.

6. Piec w temperaturze ok. 180 - 200°C przez ok 60 min.

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Patatas bravas

Karkówka zapiekana w sosie kebabowym

BAZLAMA