Orkiszowy chleb z lawendą

 

Pierwszy post na blogu musiał być lawendowy. Wybór padł na chleb, bo co może być lepszego od domowego, ciepłego i chrupiącego chleba. Takiego w którym nie ma spulchniaczy i innego świństwa, takiego który ma wspaniałą chrupiącą skórkę, jest na zakwasie, a do tego pachnie lawendą.
Chleb nie jest ciężki w przygotowaniu, jedyne co potrzeba to zakwas (jak go zrobić opisze w innym poście), mąka, lawenda i chęci.
Obiecuje, że zapach jaki zagości w Waszym domu przy pieczeniu tego chleba będzie magiczny.


SKŁADNIKI:

Zaczyn:
  • 130 g aktywnego zakwasu
  • 200 g mąki orkiszowej razowej
  • 200 g wody


Ciasto właściwe:
  • zaczyn
  • 400 g mąki orkiszowej razowej
  • 200 g ciepłej wody 
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • 2 łyżeczki suszonych kwiatków lawendy
WYKONANE:

Wszystkie składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 12 godzin.
Po tym czasie do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę składników dokładnie mieszamy (ciasta nie trzeba długo wyrabiać czy zagniatać, wystarczy dobrze wymieszać łyżką). 
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, ponownie przykrywamy folią i odstawiamy na kilka godzin.
Czas będzie zależny od temperatury jaka jest w domu i mocy zakwasu. Jeśli mamy mocny zakwas i ciepło w domu wystarczy 3-4 godziny, jeśli zakwas jest młodziutki lub zimno w domu może to zająć nawet 12 godzin.
Pamiętajmy, że zakwas to nie drożdże, on potrzebuje więcej czasu.
Gdy chlebek już pięknie nam wyrośnie, wkładamy go do nagrzanego piekarnika i pieczemy z opcją ''góra dół'' w 200°C przez ok 60 min. Dla chrupiącej skórki możemy wrzucić kilka kostek lodu.
Chleb studzimy na kratce.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Patatas bravas

Karkówka zapiekana w sosie kebabowym

BAZLAMA