KOFTY WOŁOWE



Kofta to mięso mielone nadziewane na patyczki, grillowane lub pieczone w piekarniku. Doprawione aromatycznymi przyprawami. Kofty możemy spotkać w Turcji, Grecji, Maroku... w zależności od kraju mogą być robione z mięsa wołowego, baraniego czy drobiowego. To pyszne soczyste mięso może być serwowane z ryżem, bulgurem, w bułce zamiast kebaba, czy pieczonymi ziemniaczkami w towarzystwie pysznego sosu tzatzyki.

SKŁADNIKI NA 6 SZTUK:

  • mięso mielone wołowe - 600 g
  • cebula - 1/2 
  • natka pietruszki - pół pęczka
  • chili  - 1 sztuka
  • świeży imbir - ok 4 cm
  • oliwa - 2 łyżki
  • kumin - łyżeczka
  • mielone ziarna kolendry - łyżeczka
  • kurkuma - łyżeczka
  • garam masala - łyżeczka
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • papryka słodka - łyżeczka
  • papryka ostra - łyżeczka
WYKONANIE:

Imbir, czosnek obrać i bardzo drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki, chili, cebule posiekać drobno.

Mięso bardzo dobrze wyrobić ze wszystkimi składnikami i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Drewniane patyczki do szaszłyków należy namoczyć w zimnej wodzie ok 30 minut wcześniej, by podczas pieczenia czy grillowania nie przypalały się. Z masy mięsnej formować podłużne kotlety. Następnie nadziać je przez środek na namoczone patyczki.




Poprawić jeszcze kształt odpowiednio je wydłużając. Na koniec lekko natłuścić olejem i piec w piekarniku w 200°C przez około 15 - 20 minut.


U mnie podane z ryżem basmati, chlebkiem tureckim, sałatką i sosem tzatzyki.

Smacznego!

 




Kuchnie świata- potrawy regionalne.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Patatas bravas

Karkówka zapiekana w sosie kebabowym

BAZLAMA