DOMOWY KEBAB Z FRYTKAMI


Dziś serwujemy kebab. Zawsze kiedy jest problem z pomysłem na obiad kebab ratuje nam życie. Uwielbiam zapach smażonego mięsa, marynowanego w aromatycznych przyprawach, do tego duża porcja warzyw i chrupiąca bułeczka lub frytki i jestem w niebie.

SKŁADNIKI:
  • piersi z kurczaka - 1 kg
  • olej - 3-4 łyżki
  • przyprawa kebab gyros - opakowanie
  • papryka słodka- łyżeczka
  • papryka ostra- łyżeczka ( jeśli lubicie mniej pikantne dajcie pół )
  • pieprz cayene ( można pominąć )
  • oregano - łyżeczka
  • garam masala - łyżeczka 
  • czosnek granulowany - łyżeczka
Piersi pokroić w paski, wymieszać z  przyprawami i olejem, przykryć folia i odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Dobrze zamarynowane mięso usmażyć na złoty kolor.





DODATKI:
  • sałata lodowa 
  • pomidor
  • czerwona cebula
  • zielone oliwki
  • świeży ogórek
  • kukurydza
SOS:
  • olej  słonecznikowy
  • jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • chrzan - 3 łyżeczki
  • musztarda -3 łyżeczki 
  • keczup - 3 łyżeczki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • cukier - 3 łyżeczki
Wszystkie składniki umieścić w wąskim naczyniu i zmiksować blenderem aż powstanie majonez.

Podawać z bułką lub frytkami.


Smacznego!



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Patatas bravas

Karkówka zapiekana w sosie kebabowym

BAZLAMA