Domowe burgery
Hamburger - Ikona kuchni amerykańskiej, typowe danie typu fast food. Często wysuszone na wiór mięso z nadmuchaną sztuczną bułą z dodatkiem zwiędłej sałaty, do tego sos niewiadomego pochodzenia.
Czy zawsze tak musi to wyglądać? Oczywiście, że nie!
Czy zawsze tak musi to wyglądać? Oczywiście, że nie!
Dziś proponuję domowe hamburgery, z soczystym kotletem z mięsa wołowego, umieszczonym między dwoma kawałkami puszystej lekko przypieczonej bułki, z mnóstwem świeżych warzyw i wspaniałym sosem.
Doskonałe na obiad, kolację czy spotkania ze znajomymi.
BURGER WOŁOWY SKŁADNIKI:
- mięso mielone wołowe - 1 kg
- 12 plastrów wędzonego boczku
- czosnek - 4 ząbki
- oliwa z oliwek
- posiekana natka pietruszki - ok 1 łyżki
- cebula - 2 duże
- papryczka chili - 1 sztuka
- sól
DODATKI:
- ser cheddar
- pomidor
- cebula
- ogórek
- jalapeno
- sałata
WYKONANIE:
Boczek i cebule kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju. Odstawiamy do wystudzenia.
Do mielonego mięsa dodajemy posiekany czosnek i przestudzony boczek z cebulą, papryczkę chili, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz.
Bardzo dobrze wyrabiamy mięso dodając odrobinę oliwy z oliwek i formujemy z nich 6 kulek ,następnie spłaszczmy je i tworzymy z nich krążki. Na koniec lekko nacinamy tworzą na nich lekką krateczkę.
Hamburgery smażymy na lekko natłuszczonej patelni, najlepiej grillowej maksymalnie 2 minuty z każdej strony.
SOS DO BURGERÓW SKŁADNIKI:
- majonez - 4 łyżki
- musztarda - 2 łyżki
- keczup - 2 łyżki
- ząbek czosnku
- marynowana papryka - ok 30 g
- cebula - 1/2
- opcjonalnie chili lub pieprz cayene
Komentarze
Publikowanie komentarza