Domowe burgery

Hamburger - Ikona kuchni amerykańskiej, typowe danie typu fast food.  Często wysuszone na wiór mięso z nadmuchaną sztuczną bułą z dodatkiem zwiędłej sałaty, do tego sos niewiadomego pochodzenia. 
Czy zawsze tak musi to wyglądać? Oczywiście, że nie!

Dziś proponuję domowe hamburgery, z soczystym kotletem z mięsa wołowego, umieszczonym między dwoma kawałkami puszystej lekko przypieczonej bułki, z mnóstwem świeżych warzyw i wspaniałym sosem.
Doskonałe na obiad, kolację czy spotkania ze znajomymi.


BURGER WOŁOWY SKŁADNIKI:
  • mięso mielone wołowe - 1 kg 
  • 12 plastrów wędzonego boczku
  • czosnek - 4 ząbki
  • oliwa z oliwek 
  • posiekana natka pietruszki - ok 1 łyżki
  • cebula - 2 duże
  • papryczka chili - 1 sztuka
  • sól
DODATKI:
  • ser cheddar
  • pomidor
  • cebula
  • ogórek
  • jalapeno
  • sałata
WYKONANIE:
Boczek i cebule kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju. Odstawiamy do wystudzenia.
Do mielonego mięsa dodajemy posiekany czosnek i przestudzony boczek  z cebulą, papryczkę chili, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz.












Bardzo dobrze wyrabiamy mięso dodając odrobinę oliwy z oliwek i formujemy z nich 6 kulek ,następnie  spłaszczmy je i tworzymy z nich krążki. Na koniec lekko nacinamy tworzą na nich lekką krateczkę.



Hamburgery smażymy na lekko natłuszczonej patelni, najlepiej grillowej maksymalnie 2 minuty z każdej strony.

SOS DO BURGERÓW SKŁADNIKI:

  • majonez - 4 łyżki
  • musztarda - 2 łyżki
  • keczup - 2 łyżki
  • ząbek czosnku
  • marynowana papryka - ok 30 g
  • cebula - 1/2 
  • opcjonalnie chili lub pieprz cayene
Wszystkie składniki zmiksować i schłodzić.

Burgery podajemy z podpieczoną domową bułką 

Smacznego!





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Patatas bravas

Karkówka zapiekana w sosie kebabowym

BAZLAMA