Bułki do burgerów


Domowe mięciutkie bułki do burgerów i nie tylko, doskonale sprawdzą się również na śniadanie.

SKŁADNIKI NA 6 BUŁEK:
  • mąka pszenna - ok 400 g (ilość mąki może się  odrobię różnić w zależności od wilgotności powietrza, czy sposobu przechowywania mąki. W razie zbyt wolnego ciast dodać odrobinę więcej)
  •  ciepła woda - 100 ml
  •  ciepłe mleko - 150 ml
  • drożdże instant - 7 g  
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • jajka  - 2 sztuki
  • masło - 40 g
  • sezam
WYKONANIE: 

 Lekko podgrzewamy mleko, wodę i masło.
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól i cukier, dobrze mieszamy i dodajemy 1 jajko, następnie ciepłe mleko.
 Drożdże instant mają to do siebie, że nie potrzebujemy wcześniej robić zaczynu, co mocno ułatwia i przyspiesza nam pracę.
Całość ciasta porządnie wyrabiamy przez ok 10 - 15 minut. Wyrobione ciasto dzielimy na 6 części i formujemy z niego kulki i lekko spłaszczamy dłonią. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 min.














Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy sezamem.

Pieczemy w 220°C przez około 10 min.

Smacznego!

Komentarze

  1. Bułki Rewelacja, przepis dzisiaj wypróbowany, gorąco pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Patatas bravas

Karkówka zapiekana w sosie kebabowym

BAZLAMA