Bułki do burgerów
Domowe mięciutkie bułki do burgerów i nie tylko, doskonale sprawdzą się również na śniadanie.
SKŁADNIKI NA 6 BUŁEK:
- mąka pszenna - ok 400 g (ilość mąki może się odrobię różnić w zależności od wilgotności powietrza, czy sposobu przechowywania mąki. W razie zbyt wolnego ciast dodać odrobinę więcej)
- ciepła woda - 100 ml
- ciepłe mleko - 150 ml
- drożdże instant - 7 g
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1/2 łyżeczki
- jajka - 2 sztuki
- masło - 40 g
- sezam
WYKONANIE:
Lekko podgrzewamy mleko, wodę i masło.
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól i cukier, dobrze mieszamy i dodajemy 1 jajko, następnie ciepłe mleko.
Drożdże instant mają to do siebie, że nie potrzebujemy wcześniej robić zaczynu, co mocno ułatwia i przyspiesza nam pracę.
Drożdże instant mają to do siebie, że nie potrzebujemy wcześniej robić zaczynu, co mocno ułatwia i przyspiesza nam pracę.
Całość ciasta porządnie wyrabiamy przez ok 10 - 15 minut. Wyrobione ciasto dzielimy na 6 części i formujemy z niego kulki i lekko spłaszczamy dłonią. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 min.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym
Pieczemy w 220°C przez około 10 min.
Smacznego!
Smacznego!
Bułki Rewelacja, przepis dzisiaj wypróbowany, gorąco pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały :)
Usuń