Bruschetta z pomidorami


Bruschetta to klasyczna włoska przystawka składająca się z podpieczonego chleba, posmarowanego czosnkiem i polanego oliwą z oliwek. Istnieje wiele wariantów bruschetty, najczęściej jednak podawana z pomidorami i bazylią.
Idealnie sprawdzi się na lekkie śniadanie.

SKŁADNIKI:
  • pomidory malinowe - 3 sztuki 
  • czerwona cebula
  • czarna oliwka
  • kapary
  • mozzarella 
  • oliwa z oliwek 
  • czosnek 
  • świeża bazylia lub rukola
  • sól, pieprz
  • do wyboru : lekki chleb, bułka paryska, bagietka. Na zdjęciu włoski chleb do bruschety z lidla
WYKONANIE:

Pomidory i cebule pokroić w kostkę i wymieszać. Chleb podpiec na opiekaczu lub w piekarniku i posmarować rozgniecionym ząbkiem czosnku, skropić oliwą.
 Na wierzchu ułożyć pokrojone pomidory i cebulę, pokrojoną w kostkę mozzarelle, czarne oliwki i kapary. Na samą górę dać kilka listków świeżej bazylii lub rukoli i jeszcze skropić oliwą, można tez delikatnie polać sosem balsamico.

Smacznego!
Kuchnie świata- potrawy regionalne.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Patatas bravas

Karkówka zapiekana w sosie kebabowym

BAZLAMA