BAZLAMA


Bazlama jest to płaski chlebek turecki. Fajnie się sprawdza jako dodatek do innych dań. Możemy wykorzystać go do kebaba, jako spód do szybkiej pizzy, lub po prostu maczać w sosie.



SKŁADNIKI: 

  • mąka pszenna - 500 g
  • drożdże instant - 14 g
  • ciepłe mleko - 150 ml 
  • ciepła woda - 150 ml
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • sól - 1/2 łyżeczki 
WYKONANIE:

Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto i pozostawić do wyrośnięcia, aż do podwojenia objętości.
Podzielić ciasto na 8 części, każdą z nich rozwałkować dość cienko. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok 30 min do wyrośnięcia.



Smażyć na suchej patelni. Gdy chlebki nabiorą odpowiedniej temperatury napuchną jak balon, wtedy przekręcamy jeszcze na kilka sekund na drugą stronę.

Gorące chlebki smarujemy oliwa i posypujemy posiekaną pietruszką, jeśli lubimy pikantne smaki możemy do pietruszki dodać również posiekane chili.



A na zdjęciu poniżej, ekspresowa pizza na bazlamie ;)






Smacznego!
Kuchnie świata- potrawy regionalne.

Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Patatas bravas

Karkówka zapiekana w sosie kebabowym